Recept: Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

Már érik a füge, és elengedhetetlen, hogy ne készítsünk belőle valami finomságot. Sokoldalúan felhasználható: akár lekvárnak, levesnek, desszertnek vagy húsok mellé ínyencségnek is.

A szilva, mint szintén szezonális gyümölcs kitűnően illik a fügéhez. Így adta az ötletet egy finom, fűszeres mártáshoz, amellyel a rosé kacsamellet koronáztam meg.

 

SAM_3941.jpg

 

Hozzávalók 2 személyre:

 

• 2 kacsamell rész
• 4-5 szem füge
• 4-5 szem kék szilva
• 1-2 evk. mandula likőr
• 1-2 evk. vörös balzsamecet
• 1 evk. méz
• 1 rúd fahéj
• 4-5 szem szegfűbors
• rozmaring
• ánizs
• kardamon
• (ha ilyen fűszerek nincsenek otthon a mézeskalács fűszerkeverék is felhasználható, kb. 1 tk. mennyiségben)
• 1 körte
 
 

Elkészítés: Először a mártást készítsük el. A szilvákat és fügéket megmossuk, felkockázzuk és serpenyőben, kevés kacsazsíron elkezdjük sütni. Felöntjük a mandulalikőrrel, majd a balzsamecettel, megszórjuk a fűszerekkel, és párolni kezdjük. Ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel fellazíthatjuk. 5-10 perc után adunk hozzá 1 evk. mézet és sziruposítjuk. Akkor kész, ha a gyümölcshús kellően puha, kicsit lekvár állagú.

A körtét megpucoljuk, félbevágjuk, magtalanítjuk és szegfűszeges vízben majdnem puhára főzzük. 

A kacsamelleket megtisztítjuk, hidegvízzel megmossuk, leitatjuk. Beirdaljuk a bőrét, de vigyázzunk, hogy ne vágjunk bele a húsába. Megsózzuk mindkét oldalát. Picit pihentetjük. Addig felforrósítjuk a serpenyőt, de ne túl magas hőfokra. Először zsírjával lefelé helyezzük el  a húst, majd kb. 5 percig sütjük mindkét oldalát. Előmelegített sütőben kb. 10 percig 150°C-on, és kis mézzel megkenve a bőrét (amivel fölfelé helyezzük be a sütőbe) tovább sütjük.

 

Tálalás: 1 cm-es szeletekre felvágjuk a kacsamelleket, a tányéron ízlésesen elhelyezzük és meglocsoljuk a mártással. A körtékre szintén tehetünk még egy kis mártást, ami díszíti is a tányérunkat. Ha valaki igényel mellé köretet, akkor a tócsnit, cicegét ajánlom hozzá.  

 

SAM_3938.jpg

 

SAM_3945_1.jpg 

 

 

SAM_3973.jpg

 

 

SAM_3930.jpg

 

 

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!