Recept: Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

A hatalamasra nőtt rozmaring bokrom jellegzetes illata elcsábított az egyik nap. Levágtam pár ágacskát, és eköré gondoltam ki a többi alapanyagot. Pulykahúsos, erdei gombás főétel, egy laza balzsamecetes lilaburgonyából készült salátával. 
Nyáriassá varázsoltam az amúgy számomra télies hangulatú fasírtot. 

SAM_4494.jpg

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával
 
SAM_4476.jpg

Hozzávalók 2-4 személyre:

 
• 50 dkg pulyka darálthús
25 dkg erdei gomba
4-6 db lilaburgonya
3-4 rozmaringág
• 1 tojás
3 evk. tönköly búzakorpa (persze lehet hagyományosan, tejbe áztatott zsemlével is)
• 1 evk. rizsliszt
• 2 gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyem
bors 
• vaj
• 2 evk. vörös balzsamecet
• 1 evk. méz
 

Elkészítés: A burgonyákat megpucoljuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. (Nagyon hamar megfő, ebben különbözik a sima burgonyától, viszont ízben egyáltalán nem tér el.) Kikeverünk 2 evk. balzsamecetet, és 1 evk. mézet. Szórunk hozzá egy kis apróra vágott rozmaringlevelet. Ha kihült a burgonya, hozzáöntjük a szószt, majd pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A gombákat kevés vajon a petrezselyemmel, fokhagymával, kis borssal megdinszteljük. A darált húshoz keverjük a tojást, a 2 evk. búzakorpát, és a gomba ragut. Megsózzuk, borsozzuk és friss rozmaringgal összegyúrjuk. Fóliára szórunk 1 evk. búzakorpát és 1 evk. rizslisztet, ebbe forgatjuk a fasírtunkat. Kivajazott hőálló tálba helyezzük és előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 1 óra alatt megsütjük. Egyszer vagy kétszer egy kis vajjal megkenhetjük a tetejét. Hideg balzsamos burgonyasalátával tálaljuk.  
 
SAM_4484.jpg
 
SAM_4482.jpg
 
SAM_4503.jpg
 
SAM_4474.jpg

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!